FAQ

Heb je een vraag ?

Veelgestelde vragen

We spreken af dat jij zoveel mogelijk alleen naar de locatie komt. Je kunt je handen bij mij desinfecteren en wij houden 1,5 meter afstand. Verder liggen er mondkapjes en handschoenen op de locatie die jij mag gebruiken. In plaats van glazen en kopjes gebruiken we wegwerpbekers en het toilet wordt na elke client gedesinfecteerd. Als jij klachten ervaart is het de bedoeling dat je dit 24 uur van tevoren meldt, zodat wij gebruik kunnen maken van beeldbellen. 

Wanneer je met mij een coaching traject aangaat gaan wij er samen voor zorgen dat jouw beste kwaliteiten naar boven komen. Dit betekent dat wij doelgericht en in het hier en nu aan de slag gaan. Mijn doelen zijn dat jouw leren en handelen worden vergroot en dat je jezelf tijdens het coaching proces leert kennen. Daarnaast is het belangrijk dat jij weet dat jij uiteindelijk zelf de beslissingen neemt en ik er ben om je te sturen of juist vanaf de zijlijn aan te moedigen (en in sommige gevallen het compleet aan jou over laat).

De bedoeling is dat jij je bewust wordt van je gedachten en gedragingen en niet bang bent om stappen te nemen en om mij te vertrouwen jou hierin te helpen. Omdat jij gericht bent op resultaten is het heel belangrijk dat we allebei eerlijk zijn en dat we elkaar vertrouwen voor een goede samenwerking.

Mijn rol als coach is jou begeleiden en je feedback geven, je suggesties geven om nieuwe dingen te proberen en je nieuwe vaardigheden aanleren.

Omdat ik jou zo goed en kort mogelijk wil begeleiden kies ik ervoor jou naar (gedrag)specialisten en behandelaren door te verwijzen wanneer is sprake is van verslavingsproblematiek, psychiatrische problematiek, een lvb-indicatie, reclassering of als je statushouder bent. 

Nee, hoewel het werken met jongeren tot 27 jaar mijn specialisme is zijn volwassenen ook welkom, graag zelfs!

Nee, absoluut niet. Je bent vrij om de trainingen aan te schaffen als je geen coaching traject volgt bij Terug naar de basis. Ook als je wel een coaching traject is een training niet verplicht. Wel kan ik je hierom adviseren als ik denk dat je hier baat bij zult hebben. 

Hoewel de trainingen speciaal zijn ontworpen voor jongeren van 12-18 jaar kunnen ook oudere jongeren hier gebruik van maken. Ik heb er juist voor gekozen om de trainingen zo laagdrempelig mogelijk te maken, zodat het volgen van deze training haalbaar is voor deze leeftijdsgroep. 

Afhankelijk van jouw traject zijn er gemiddeld 6 tot 9 sessies van 1,5 uur nodig om ervoor te zorgen dat we al jouw doelen bereiken. Maar elk traject kan verlengd worden en ik werk niet met deadlines. Dit zorgt ervoor dat wij alle tijd en rust kunnen nemen om jouw wensen en doelen te verwezenlijken. 

De sessies vinden plaats op mijn locatie. 

Voor particulieren is coaching als scholingskosten aftrekbaar voor de belasting. Een voorwaarde is dat de coaching gericht is op het verkrijgen van een nieuwe baan of als leertraject gericht is op je functioneren op je werk. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

Helaas hoort de coach niet tot de beschermde beroepen en behoort coaching niet tot het basispakket. Dit betekent dat coaching niet wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Er zijn echter uitzonderingen vanuit aanvullende verzekeringen en wordt er in sommige gevallen wel een vergoeding uitgekeerd voor coaching. In enkele aanvullende zorgverzekeringen wordt psychosociale hulpverlening of coaching wel vergoed, mits de hulpverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging die door uw zorgverzekering wordt erkend. In mijn geval zijn dit het SKJ en het BPSW. Raadpleeg jouw zorgverzekeraar voor meer informatie hierover. 

Zeker, vooral nu met de corona maatregelen is het mogelijk om met elkaar te videobellen. 

Nee, hoewel een coach wel vaak gebruik maakt van psychologische interventies werkt een psycholoog toch anders. Je gaat naar een coach als je kortdurende hulp nodig hebt en zelf de stappen kunt nemen om verandering toe te brengen in je leven. Ook kun je voor een coach kiezen wanneer je stress ervaart of wanneer je bijvoorbeeld bent vastgelopen in je werk, studie of andere belangrijke levensgebieden.

Een psycholoog is iemand die mensen helpt met langdurige of ernstige psychische problemen en het verwerken van heftige problematiek bijvoorbeeld problemen met de emotieregulatie of trauma’s. Daarnaast mag de psycholoog in overleg met een psychiater diagnoses stellen en medicatie uitschrijven. Dat mag een coach niet. 

Wanneer je enthousiast bent geworden om samen met mij een coaching traject aan te gaan kun je een afspraak met mij inplannen voor een intakegesprek. 

Tijdens het intakegesprek wordt besproken wie jij bent en waarom jij je aanmeldt voor een coaching traject. We bespreken al jouw hulpvragen. Het kan zijn dat jij vast bent gelopen met je studie, werk, financiën, problemen hebt met internet en social media of juist begeleiding nodig hebt in de toeleiding naar andere hulp- en dienstverlening.

Maar het kan ook zijn dat je problemen ervaart met je gezondheid, het niet goed gaat in je gezin of familie of de verkeerde keuzes maakt in de liefde, seks en relaties. Ook bespreken we wat je hiervoor allemaal hebt geprobeerd, wat je van mij nodig hebt en wat je wensen en verwachtingen zijn n.a.v. het coaching traject. 

Dit hoeft niet, je bent altijd vrij om enkele dagen te nemen om te kijken of een traject bij mij iets voor jou is. 

Natuurlijk kun jij na jouw traject nog wat extra hulp nodig hebben. Je kunt dan ook losse sessies met mij inplannen. 

Je kunt rekenen op i.e.g. 2 sessies per maand, we spreken dan om de ene week af. 

Om jou zo goed mogelijk te begeleiden en om ervoor te zorgen dat jij inzicht gaat krijgen in je eigen denken en handelen kan het inderdaad voorkomen dat ik jou huiswerk geef. Om jouw voortgang te garanderen is het belangrijk dat jij deze maakt en onze afspraken nakomt. 

Wij kunnen altijd afspreken dat wij met elkaar bellen of e-mailen voor een dringende kwestie of op zoek gaan naar een vast iemand in jouw omgeving voor steun en hulp als het even niet goed met je gaat. Hier worden ook goede afspraken over gemaakt die wij vast gaan leggen. 

Je kunt betalen via Ideal of een bankoverschrijving. Contant betalen is helaas niet mogelijk. 

Staat je vraag er niet tussen?

Stuur me een mailtje, ik zal zo snel en duidelijk mogelijk je vraag beantwoorden!